Ajankohtaista - Grano — 2.12.2024 — min. lukuaika
Grano mukana Meidän lapset -näyttelyssä
Meidän lapset -näyttely on koulukiusaamista ja -väkivaltaa vastaan. Taiteilija Minna Pietarinen maalaa ja kirjoittaa runot aidoista tarinoista ja kokemuksista koulukiusaamisesta. Tästä kokonaisuudesta syntyi vertaistuellinen näyttely, jonka tehtävä on lisätä tietoisuutta aiheesta ja kertoa lapsille ja nuorille siitä, mitä koulukiusaaminen oikeasti tarkoittaa niin uhrille kuin uhrin läheisillekin. Granolla oli kunnia olla mukana tärkeässä aiheessa toteuttamalla painotuotteita näyttelyn tueksi.
Näyttely kertoo kiusattujen tarinat
Projektin toteuttaa Toinen Tulevaisuus Oy, jonka missio on pelastaa perheet, yhdessä taiteilija MinnaKristiinan (Minna Kristiina Pietarinen) kanssa. Kati Mehtälä on Toinen Tulevaisuus Oy:n toimitusjohtaja ja ammatiltaan myös lyhytterapeutti. Hän tuo projektiin näkemystä nuorten kanssa työskentelystä. Grano, Minna Pietarinen ja Peppi Stünkel toteuttivat yhdessä kesällä Synnyin tytöksi -näyttelyn, joka aloitti myös yhteistyön Meidän lapset -näyttelyä ajatellen.
Minna ja Kati ovat olleet työkavereita ja nyt ystäviä. Molemmat kertovat, että heidän lapsillaan on ollut haasteita, jotka ovat tuoneet heidät yhteen.
– Pohdimme, mitä voisimme tehdä lasten ja nuorten hyväksi? Vantaan vakava kouluammunta herätti meidät: mitä voimme oikeasti tehdä? Ajatus näyttelystä syntyi. Maalaan tositarinoita ja näin annamme kasvot kiusatuille. Tarkoitus on puhua asioista niiden oikeilla nimillä, jotta näemme asiat sellaisina kuin ne ovat. Näin niihin voidaan myös puuttua ja toivottavasti myös muuttaa niitä, Minna avaa.
Näyttelyn alussa ja tarinoiden keräämisestä nousi esille myös teema ”Häpeä”.
– Vertaistuellinen näyttely sisältää monta asiaa: kiusatut saavat kertoa oman kokemuksensa ja näyttää tunteensa, ei ole pelättävää eikä hävettävää. Kiusattu ei ole syyllinen. Moni sulkeutuu omaan häpeäänsä, ja tämän näyttelyn tehtävä on kertoa, etteivät he ole yksin. Samalla se on aikuisille tarkoitettu näyttely. Pohditaan, mitä kiusaaminen voi olla ja mitkä ovat syy-seuraussuhteet. Aikuisetkin kantavat raskaita kiusaamiskokemuksia koko elämänsä, Minna kertoo.
– Mulla ja Minnalla on perimmäinen ajatus, että emme voi vaieta tästä. Tarinat ovat järkyttäviä ja rumiakin, mutta ne ovat ihmisten elämää. Vertaistuellisuus on tärkeää ja se, että joku sanoittaa ja näyttää asiat, tuo tarinat oikeasti ilmi. Palaute on ollut huikeaa, eli olemme tehneet hyvää työtä, Kati kertoo.
Grano tukee näyttelyä painotuotteiden avulla
Grano toteutti runoille ja tarinoille roll-upit ja pahvitaulut. Lisäksi näyttelyä varten tehtiin postikortit maalauksista.
– Fyysinen plakaatti taulun vierellä on paljon enemmän kuin vain plakaatti. On merkittävää se, miten suurelle ihmisjoukolle Grano antaa sanoja ja vertaistuellista toivoa. Se näkyy ehkä plakaattina, mutta se on paljon suurempaa, Minna sanoo.
– Myöhemmin on tulossa myös taidekirja Granon tekemänä”, Kati muistuttaa ja lisää:
– Runot ja tarinat teoksien vieressä olivat omia lemppareitani. Ne tuovat hillitysti ja kauniisti tarinat esille.
Granon markkinointijohtaja Helena Kujanpää kertoo, että sekä Synnyin tytöksi -ja Meidän lapset -näyttely ovat sellaisia, joissa Granon täytyy olla mukana:
– Meille on kunnia-asia olla mukana tukemassa molempia näyttelyitä, jotka ovat vielä upeasti taiteen keinoin toteutettuja ja joiden tarinat puhuttelevat jokaista! Haluamme näin omalta osaltamme vaikuttaa ja tuoda tärkeitä asioita näkyväksi. Meidän lapset -taideprojektin viesti on myös hyvin karua todellisuutta siitä kuinka kiusaamisen jättämät jäljet näkyvät meissä vielä pitkään, kantaessamme näitä haavoja mukana myös aikuisina.
Grano on sitoutunut kunnioittamaan ja edistämään ihmisoikeuksia kaikessa toiminnassa ja tämä on yksi konkreettinen teko sosiaalisen vastuun edistämiseksi. Kati kertoo, että sosiaalinen vastuu on tuotava esille keskusteluissa ja esimerkkeinä:
– Grano tekee juuri näin ja se näkyy suuren yrityksen arvoissa: on ihanaa, että Grano tekee kumppanuusyhteistyötä meidän kanssamme. Se on myös hyvä herätys muillekin suurille yrityksille. Sosiaalista vastuuta on vaikea mitata, mutta se näkyy tekoina.
– Sosiaalinen vastuu ei ole ohjelma, johon yritys osallistuu, vaan se sisältää absoluuttisia tekoja. Olemme törmänneet siihen, että moni yritys miettii, miten sosiaalisesta vastuusta puhutaan. Moni pelkää kuulostavansa tekopyhältä, kun paremminkin on tehtävä asioita, jotta sosiaalinen vastuu näkyy! Minna toteaa.
Yhteistyön merkitys on suuri
Minna ja Kati kertovat, että Granon kanssa aikataulut ovat aina onnistuneet ja työnjälki on laadukasta:
– Grano antaa pinnan tärkeille tarinoille ja ilman Granoa tarinat olisivat jääneet näkymättömiksi. Kuin aiemmin kiusatut olivat näkymättömiä ennen kuin heidän tarinansa kerrottiin, Minna kertoo yhteistyöstä.
– Emme olisi voineet tehdä päivääkään tärkeää työtämme, jos emme olisi saaneet apua Granolta. Projekti olisi jäänyt alkutekijöihin, ilman Granoa. Ilman Granoa ei olisi näyttelyä, Kati lisää.
– Tahdomme lopuksi nostaa hattua Helenalle, joka näkee Granon mahdollisuuden tukea näin tärkeää asiaa. Hänen ja Granon kanssa on ollut ilo tehdä töitä! Kati ja Minna sanovat loppuun.
Meidän lapset -näyttely on nähtävillä Tampereella, Finlaysonin alueella (Media 54) vielä 31.12.2024 asti. Kuitenkin näyttely jatkaa tärkeää tehtäväänsä ensi vuonnakin ja tarkemmat tiedot löytyvät täältä!