Ajankohtaista - Grano — 12.06.2023 — min. lukuaika
Maan lennokkaimmat lounastreffit
Finavia avasi Helsinki-Vantaan lentoasemalle toukokuussa 2022 uuden Food Hallin, jonne voi tehdä treffit tai poiketa lounaalle, vaikkei olisi lähdössä sitä pidemmälle. Miten uuden tuloaulan ravintolamaailma rakentui ja mitä siellä on tarjolla? Otetaan selvää.
Kun Finavian Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi tuloaula valmistui, saatiin samalla herkullinen lisäys lentoaseman palvelutarjontaan: kaikille avoin ravintolamaailma Food Hall. Commercial Manager Noora Westerberg Finavialta vahvistaa, ettei lentoasemalla ole aiemmin ollut vastaavaa. Uutta on sekä sijainti ennen turvatarkastusta että toimintamalli.
– Halusimme kehittää lentoaseman alueen palveluja ja lisätä lämpimän ruuan tarjontaa yleisöpuolella.
Food court-tyyppinen, yhteisen istuinalueen tarjoava ravintola-alue on meillä täysin uutta. Sekä matkustajat että muut lentoasemalla vierailevat ovat ottaneet uuden ravintolamaailman hyvin vastaan, Noora kertoo.
Lentoasemalla ja sen ympäristössä on kaikkiaan noin 15 000 työpaikkaa, ja läheinen Aviapolis on yksi pääkaupunkiseudun voimakkaimmin kasvavista yritysalueista ja työpaikkakeskittymistä. Food Hall toi lähistöllä työskenteleville kerralla kuusi uutta lounaspaikkaa. Ravintoloiden aukioloajat ovat poikkeuksellisen pitkät, joten ne palvelevat hyvin myös vuorotyötä tekeviä.
Food Hall on keskeisellä paikalla lentoaseman ensimmäisessä kerroksessa lähellä rautatieaseman sisäänkäyntiä, bussipysäkkejä ja lyhytaikaista pysäköintiä. Matkalle lähtijöiden ja saattajien sekä matkalta tulevien ja noutajien on helppoa pysähtyä siihen välipalalle ennen matkan jatkumista.
Street-henkinen miljöö
Suunnittelutoimisto Amerikka vastasi ravintolamaailman konseptista ja ilmeestä, arkkitehti- ja sisustussuunnittelusta sekä teknisestä yhteensovituksesta. Amerikan luova johtaja, arkkitehti Teemu Nojonen kertoo, että lentoaseman korkeat tekniset vaatimukset ja erityiset kohderyhmät toivat työhön sopivasti haastetta.
– Matkalle lähtiessä tai sieltä palatessa ajatukset ovat usein muualla kuin ruokailussa, ja aikataulut voivat olla tiukkoja. Tällöin ravintolamaailman on hyvä näyttää heti ensi vilkaisulla siltä, että valikoima on monipuolinen ja asiointi nopeaa, Teemu sanoo.
– Toisaalta osalla asiakkaista ei ole kiire vaan enemmänkin tarve rauhoittua ja viettää hetki sivussa kentänn hulinasta. Siksi toimme alueelle sekä pikaiseen ateriointiin että pidempään viihtymiseen sopivia istuinryhmiä, hän jatkaa.
Food Hallin sisustus on street-henkinen. Urbaania sykettä ja monipuolisuutta saatiin rohkealla materiaalien ja värien käytöllä. Alakaton näyttävät valomainoskentät, lattian tarroilla toteutettu kuviointi sekä opastekyltit ja julisteseinät luovat tunnelmaa ja viestivät tarjonnasta. Ne valmisti Suunnittelutoimisto Amerikan luotettu yhteistyökumppani, Grano.
– Ravintolatoimijoiden omat brändimateriaalit ovat osa kokonaisuutta, josta muodostui erottuva, runsas ja kiinnostava. Ratkaisu mahdollistaa myös elementtien vaihtamisen toimijoiden vaihtuessa, Teemu toteaa.
Kuusi keittiötä samassa tilassa
Ravintoloiden keittiöt toimivat samassa 265 neliömetrin tilassa, ja niillä on yhteinen astianpesu sekä huoltokäytävät piilossa asiakkaiden katseilta. Yksi suunnittelutoimiston tehtävistä oli toimijoiden ohjeistaminen ja heidän suunnitelmiensa yhteensovittaminen yhteistyössä Finavian kanssa. Teemun mukaan yhteistyö sujui hyvin ja lopputuloksesta tuli toimiva.
Ravintoloiden valinnassa pyrittiin Finavian Nooran mukaan valikoiman monipuolisuuteen.
– Halusimme toimijoita, jotka tukevat toistensa houkuttelevuutta. Saimme mukaan myös paikallisia yrityksiä, mitä usein lentoasemalta on toivottu, hän kertoo.
Vastuullisuusajattelu oli mukana hankkeessa alusta asti. Materiaalivalinnoissa otettiin huomioon kestävyys ja keittiöiden ja asiakkaiden jätteet lajitellaan ja kierrätetään. Keittiöiden rakenneratkaisuissa ja tekniikassa ajateltiin muuntojoustavuutta.
– Kun ravintola vaihtaa konseptia tai toimija vaihtuu, tarvitaan vain vähän muutostöitä. Ja vielä yksi yksityiskohta: Food Hallin kasvit ovat aitoja ja niitä hoidetaan jatkuvasti. Kasvit vaikuttavat viihtyvyyden lisäksi alueen sisäilman laatuun, Teemu toteaa.
Kirjoitus on julkaistu ensin Grano Magazine -asiakaslehdessä 2023. Teksti Maija Rauha, kuvat Iiro Muttilainen.