Ajankohtaista - Grano — 29.08.2019 — min. lukuaika
Palanen ilmastonmuutoksen keskellä 3D:n näkökulmasta
Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Grano3D:n kanssa fuusioituneen Maker3D:n verkkosivuilla.
Ympäristö- ja ilmastokysymykset ovat olleet viime aikoina keskustelujen ”kuuma peruna”. Tämä on luonnollisesti herättänyt myös minut punnitsemaan omaa arvomaailmaani.
Ilmastonmuutos on kiistaton. Koulukuntia on monenlaisia ja mielipiteitä jyrkästi suuntaan kuin toiseenkin. Joka tapauksessa ylikulutus ja ympäristöä tuhoavat lyhytkatseiset toimet ovat typeriä. Luonnossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.
Janosin lisää tietoa. Oli aika ottaa etäisyyttä omaan toimintaan.
Kasvuryhmä
Kävin Kasvuryhmän ja Tesin järjestämässä kiertotaloustapahtumassa keskustelemassa digitalisaation ja kiertotalouden synnyttämistä uusista kasvumahdollisuuksista. Keskustelun pääaiheena oli erityisesti lopputuleman myymistä tuotteen sijaan. Tulevaisuuden keskeisiä trendejä ennustetaan olevan omistamisen tarpeen väheneminen.
Tapahtuman jälkeen suuntasin vielä WCEF2019-tapahtuman verkostoitumistilaisuuteen Espan Amandalle. Paikalla oli hyvin vaikutusvaltaisia henkilöitä. Nimilistaa koristi muun muassa Ruotsin valtiovarainministerin nimi.
Kiertotalous on nyt trendikäs termi yritysmaailmassa. Osa yrityksistä on omaksunut tehtävänsä. Itse koen meidän olevan samassa junassa, osaksi sattumaltakin. Yksi missiomme keskeisimmistä arvotekijöistä on ollut vähentää turhan valmistuksen määrää. Tämä säästää resursseja.
Ajatuksia asiasta – älä pelkää kasvaa
Olemme digiteollisen muutoksen keskellä. Moni tämän hetken tuttu asia tulee muuttumaan, se on väistämätöntä. Tässä muutoksessa me milleniaalit olemme avainasemassa. Me elimme analogisen lapsuuden, mutta digitaalisen aikuisuuden. Lapsuudessamme oli nälkäpäiviä koulussa ja talvella kylmä, myös sisällä. Nyt ollaan saavutettu ylikulutuksen ähky. Oliko ennen kaikki paremmin?
Markkinatalouden perusteema on ollut kasvu. Kasvua synnytetään luomalla tarve. Tarpeenluonnin nykytaito synnytettiin amerikkalaisissa mainostoimistoissa viime vuosisadalla. Suurin osa myös meille välttämättömiksi uskotelluista tarpeista on turhia. Asioita ja tavaroita ei hankita todellisesta tarpeesta itselle. Ostopäätökset ja hankinnat tehdään loppukädessä tunteella, ei järjellä.
Maailmantaloudessa on tällä hetkellä paljon tummia pilviä, mikä on synnyttänyt puhetta resurssitalouteen siirtymisestä. Resurssitalous terminä vaatii osaltani vielä laajempaa tutkimista. Homo sapiens on osannut luovia itsensä kuiville kiperistäkin tilanteista ja keksiä keinon selviytyä. Selätimmehän me jääkaudenkin ja erään teorian mukaan vahvemman Neanderthalin ihmisen sukupuuttoon asti.
Tunnen meidän olevan muutoksen keskiössä. Mikään ei ole ikuista ja uusia dynastioita on aina syntynyt.
Tekojen aika
Tärkeintä on asennemuutos, ei ne sanat vaan teot. Päätin lähteä kevyesti liikenteeseen ja julkaista viiden konkreettisen ympäristöteon listan.
Maker3D:n viiden kohdan ympäristöteot:
- Pakkausmateriaalien uusiokäyttö
- Suosimme polkupyöräilyä tarjoamalla henkilöstöetuna kaupunkipyörän
- Matkustamiseen kotimaassa käytämme mahdollisuuksien mukaan yhteiskäyttöautoja
- Valistamme asiakkaitamme oikeista tavoista kierrättää käytettyjä 3D-tulostusmateriaaleja
- Käytämme vain laadukkaita, sertifioituja ja eettisesti tuotettuja materiaaleja, emmekä valmista osia tarpeettomasti.
Yrityksemme ympäristövaikutus
Kolme keskeisintä tuottamaamme arvotekijää toimitusketjussa vähentää asiakkaidemme hiilijalanjälkeä. 3D-tulostus on merkittävässä roolissa ympäristön kuormitusta vähentävänä teknologiana.
- Osien valmistus tarpeeseen. Räätälöimme valmistuserien koon niin tuotannon kuin tarpeen mukaan sopiviin eriin ja toimitusaikoihin. Näin vältetään turhaa tuotantoa. Turhaa tuotantoa ja virheitä vähennetään myös maksimoimalla tuotekehityksen eri vaiheiden prototyyppivalmistus.
- Lähituotanto. Logistiikka ja liikenne ovat yksi merkittävistä osa-alueista tuotteiden muodostamassa hiilijalanjäljessä. Paikallista tuotantoa tukemalla valmistus tapahtuu siellä missä on tarve.
- Muotorajoitteettomuus. Osista suunnitellaan ja valmistetaan mahdollisimman tehokkaita ja kevyitä. Nämä toimet säästävät resursseja ja kuluja. Esimerkiksi ilmailuteollisuudessa saavutetuilla säästöillä tuotteiden painossa saavutetaan pienempiä polttoainekuluja. Olemme saaneet optimoitua jopa 80 % kevyempiä tuotteita.