Referenssit - Grano — 12.10.2020 — min. lukuaika
Grano toimi Helsinki City Running Day -tapahtuman turvatuotekumppanina
Helsingissä juostiin lauantaina 3. lokakuuta 2020 kuusi erimittaista juoksumatkaa. Helsinki City Running Day -tapahtuma oli suurin läntisessä Euroopassa järjestetty massatapahtuma korona-aikana. Grano auttoi Suomen Urheiluliittoa tekemään tapahtumasta kävijöille turvallisen.
Helsinki City Running Day on Suomen suurin juoksutapahtuma, jossa osallistuja voi valita itsellensä parhaiten sopivan juoksumatkan kuudesta eri vaihtoehdosta. Tapahtuman järjestäjänä toimii Suomen Urheiluliitto ry, jonka kanssa Grano on tehnyt tiivistä yhteistyötä jo usean vuoden ajan.
Tapahtumalla on todella pitkä historia ja osana tapahtumaa järjestettävä Garmin Helsinki City Maraton tunnetaan hyvin myös kansainvälisesti. Tänä vuonna Helsingissä juostiin tätä juoksun kuningasmatkaa jo 40. kertaa.
Vuosi 2020 on koronaviruksen myötä tuonut tapahtumajärjestäjille paljon haasteita etenkin tapahtumien turvallisuuden suhteen. Helsinki City Running Day onkin niitä harvoja isoja tapahtumia, jotka poikkeusoloissa järjestettiin. Tapahtumaan ilmoittautuneita oli n. 10000, joista matkaan starttasi yli 6000. Lisäksi tapahtumaexpossa vieraili n. 16000 henkilöä. Kyseessä oli myös osallistujamäärältään toistaiseksi laajin tapahtuma, johon liittyy juoksijoiden lähtö- ja maaliintulopaikkana toimiva, uudistettu Helsingin Olympiastadion.
– Tämän vuoden juoksutapahtuma järjestettiin erittäin haastavissa merkeissä, sillä kyseessä oli koko läntisen Euroopan suurin massatapahtuma korona-aikana. Viranomaisneuvottelujen tuloksena selvisi, että meillä oli poikkeusoloista huolimatta edellytykset järjestää tapahtuma. Grano toimi kanssamme keskeisessä roolissa tapahtuman turvatuotekumppanina, kertoo juoksutapahtumajohtaja Harri Hänninen Suomen Urheiluliitosta.
Grano on vuoden aikana tuonut valikoimiinsa runsaasti turvatuotteita virusten leviämisen ehkäisemiseksi, kuten turvaväliteippaukset, suojapleksit sekä automaattiset käsidesiannostelijat infonäytöllä, joita kaikkia käytettiin turvatuotteina myös Helsinki City Running Day -tapahtumassa. Näiden lisäksi Grano toteutti tapahtumaan kylttejä, asfalttitarroja, A-standejä, Roll-upeja, kolmiototeemeja sekä lähtöportteja. Lisäksi Grano toteutti automaattisen kävijämäärän seurannan ratkaisun, jolla varmistettiin juoksijoiden turvallinen asiointi Olympiastadionin sisätiloissa ennen tapahtumaa ja tapahtuman aikana.
Helsingin Olympiastadion toimi tapahtumassa yleisön ja juoksijoiden tukikohtana sekä juoksuihin lähtiessä että niistä palatessa. Siksi oli erittäin tärkeää, että vierailu Olympiastadionille oli jokaiselle kävijälle turvallinen.
– Juoksijat noudattivat turvallisuusvaatimuksia ja suosituksia aivan käsittämättömän hyvin. Täytyy sanoa, että en ole nähnyt missään näin tunnollista kasvomaskien käyttöä, iloitsee Suomen Urheiluliitosta Grano-yhteistyöstä vastaava Tanja Finne.
Älykäs sensoriratkaisu kävijämäärän seurannassa turvallisen asioinnin apuna
Mielenkiintoisena uutena palveluna Grano toteutti tapahtumaan sensoreiden avulla kävijämäärän seurannan. Sen avulla tapahtuman järjestäjät näkivät reaaliaikaisesti, kuinka monta ihmistä stadionin kisatoimistossa ja tapahtumaexpossa on sisällä samanaikaisesti. Liikennevalot ja näytölliset käsidesiautomaatit stadionin ovella puolestaan kertoivat vierailijoille, milloin tapahtumaan sai mennä sisälle ja milloin täytyi odottaa. Näin pyrittiin säilyttämään turvavälit ja ruuhkien syntyminen.
– Kävijämäärän seuranta sensoreilla on Granon turvatuotteisiin liittyvä palvelu, joka toimii kaikenkokoisissa tapahtumissa. Ratkaisu sopii myös esimerkiksi myymälöihin tai ravintoloihin. Turvallisuuspalveluna se sopii oikeastaan kaikkiin sisä- ja ulkotiloihin, joissa yhtäaikaisten kävijöiden määrää on turvallisuussyistä seurattava ja tarvittaessa rajoitettava, kertoo SUL-yhteistyöstä vastaava Granon avainasiakaspäällikkö Pasi Osala.
– Granon sensoriratkaisu, jolla kisatoimiston ja expo-alueen kävijämäärää seurattiin, oli aivan huikea. Pystyimme vuorenvarmasti hallitsemaan kävijöiden määrää, eikä sisätiloihin syntynyt tukoksia tai sumppukohtia, Harri Hänninen kehuu uutta tekniikkaa.
Sensoreiden tarjoamaa dataa käytettiin apuna jokaisella Olympiastadion kulkureitillä ja sama data ohjattiin myös tapahtuman vahtimestareiden älypuhelimiin, jotta riskitilanteisiin ja liian suureen samanaikaiseen vierailijamäärään voitaisiin helpommin puuttua.
Turvallisuuden lisäksi tapahtumajohtaja Harri Hänninen ottaa esille tapahtuman aikana syntyneen datan tuoman hyödyn tulevien tapahtumien suunnittelussa:
– Syntynyt kävijädata on meille iso juttu. Näemme tarkasti, kuinka moni kävi tapahtumassa sisällä, milloin he ovat tulleet sekä lähteneet ja kuinka kauan sisätiloissa keskimäärin viihdyttiin. Tällaiset tiedot ovat tulevien tapahtumien järjestämisen kannalta oleellisia, emmekä ole koskaan aiemmin tällaista tietoa saaneet. Voimme hyödyntää syntynyttä dataa jatkossa erinomaisesti.
Turvallisuuteen liittyvien asioiden lisäksi Granon sensorianalytiikkapalveluiden avulla voidaan toteuttaa esimerkiksi myyntiä tehostavaa tutkimusta myymälöissä monin eri tavoin.
Sensoriratkaisun lisäksi Grano toteutti tapahtumaan runsaasti kävijöiden turvallisuuteen liittyviä Granon keltaisella brändättyjä opasteita, tarroja ja kylttejä.
– Mielestäni se, että perusnäkyvyys muutetaan palvelemaan tapahtuman turvallisuutta on huomioarvoltaan aivan eri luokkaa. Se tukee sekä tapahtuman turvallisuutta että meidän molempien vastuullista toimintaa. Tosi hieno homma meidän molempien puolesta, että olemme saaneet yhdessä tällaista tehtyä, Tanja Finne iloitsee.
Pitkä ja toimiva yhteistyö
– Meillä on ollut todella toimiva ja pitkä yhteistyö Granon kanssa – nimenomaan sellainen, että yhteistyömme on elänyt ja muuttunut vuosittain. Olemme yhdessä pyrkineet löytämään yhteistyömalleja, jotka tukevat tapahtumaa ja tuovat lisäarvoa sekä tapahtumalle että Granolle. Emme siis tee yhteistyötä vain näkyvyyden vuoksi, vaan sellaisia asioita, jotka vievät meitä molempia yhdessä eteenpäin, kertoo Finne.
Grano on tehnyt Suomen Urheiluliiton kanssa yhteistyötä useiden vuosien ajan. Tänä aikana on toteutettu brändäyksiä Suomen Urheiluliiton alaisissa juoksutapahtumissa, TV-kisoissa sekä Ruotsi-otteluissa.
– Mielestäni Granon parhaimpia puolia ovat innovatiivisuus, avoimuus ja ammattimaisuus sekä tietyllä tavalla edelläkävijyys. Grano uudistuu koko ajan ja heillä on joka vuosi esitellä meille uusia juttuja. He myös seuraavat alan trendejä ja pystyvät esittelemään meille hyödyllisiä uusia palveluita, joita itse emme olisi huomanneet tai ehtineet tutkia, Finne kiittää Granoa.
– Omat resurssimme ovat rajalliset ja saimme Granolta paljon vinkkejä ja osaamistukea. Grano toimi proaktiivisesti ja on hienoa, kun joku valmiiksi miettii ja ehdottaa: ‘tämmöinen voisi olla hyvä juttu’. Olin hirveän tyytyväinen heidän toimintaansa, Hänninen komppaa Finneä.
Suomen Urheiluliiton lisäksi Grano on tehnyt yhteistyötä myös muiden heidän kumppaniensa kanssa.
– Granosta on hyötyä myös meidän liiton kumppaneille, koska he pystyvät jatkuvasti tarjoamaan valmiita hyödyllisiä ideoita meidän ja kumppaneidemme hyödynnettäviksi, Tanja Finne päättää.
– Granon sensoriratkaisu, jolla kisatoimiston ja expo-alueen kävijämäärää seurattiin, oli aivan huikea.
Harri Hänninen / juoksutapahtumajohtaja, Suomen Urheiluliitto ry