Gå direkt till innehållet

Framtiden är tredimensionell

Framtiden är tredimensionell

ThinkstockPhotos-489699522.jpg

För ett drygt år sedan rapporterade medierna hur en kinesisk firma skrev ut tio hus om dagen med en jättelik 3D-skrivare. Snart därefter meddelande ett finländskt bolag att det börjar 3D-utskriva huselement av betong. Och man har ju också skrivit ut ett människohjärta i 3D.

– Man har kommit ganska långt inom den industriella 3D-utskriftsteknologin. Prototyper, verktyg och även tillverkning av slutprodukter är redan dagens melodi. Företag använder 3D-utskrifter i en allt större utsträckning vid såväl forskning som produktutveckling och tillverkning, säger Risto Ojala som är en av Granos ägare.

Påtagligt

Grano ligger i främsta ledet när det gäller 3D-utskrifter. Enligt Ojala ger tekniken mervärde bland annat till tillverkningsindustrin, för planering och även säljfrämjande. Genom 3D-utskrift omvandlas en virtuell modell till ett fysiskt föremål.

– En 3D-bild som man tidigare har rullat på skärmen blir konkret. Fysiska föremål kan man hålla i handen, granska konkret ur olika vinklar, testa. 3D-utskrift tar konstruktionstänkandet till en helt ny nivå.

Ojala, såsom många andra 3D-experter, förargar sig över 3D-hajpen på konsumenternas sida. Man får en uppfattning om att 3D-utskrifter går ut på att människor har skrivare hemma hos sig från vilka de spottar ut all slags produkter. I verkligheten är det ännu långt till detta. Det tar ännu flera år att utveckla användbara hemmaskrivare, försäkrar även konsultbolaget Gartner. 

Apparat, stöd, material

Granos 3D-utskriftstjänst skriver bland annat ut olika slags prototyper, master-exemplar av gjutna föremål och formar samt olika modeller för marknadsföring, försäljning och mässor. Kompetensen sträcker sig även till utskrift av krävande föremål som förutsätter speciell värme- eller kemikaliebeständighet.

– Vi erbjuder kunden apparat, stöd och material – säljer alltså också en egen apparat till kunden som de ofta vill börja utnyttja efter att de har tagit upp på tråden.

För kundens framgång

Gartner har prognosticerat att man efter ett par år använder över 13 miljarder dollar på 3D-skrivare och -material på ett globalt plan. Redan förra året uppgick satsningarna till drygt en miljard. Möjligheterna för 3D-utskrifter tycks vara oändliga.

– Vi har under ett par år deltagit i VTT:s och Aalto-universitetets 3D-projekt och gjort oss förtrogna med situationen och behoven inom branschen via experter och industrin som utnyttjar denna teknologi. Utvecklingsmöjligheterna är kolossala och Grano vill vara med på den fronten. Här såsom i alla tjänster som Grano erbjuder är det fråga om att vi vill vara med och bidra till våra kunders affärsverksamhet.

Text: Sirkka-Liisa Aaltonen

Läs härnäst vilka möjligheter ADDlab vid Aalto-universitetet prognosticerar för 3D-utskrifter.

Case Aalto-yliopisto

Artikeln har publicerats 29.10.2015 och den har uppdaterats 20.10.2016.