Siirry suoraan sisältöön

Grano tarjoaa nuorille kesätyöntekijöille mahdollisuuksia

Grano tarjoaa nuorille kesätyöntekijöille mahdollisuuksia

Rasmus Happonen retkeilee kesäisessä luonnossa

Rasmus Happonen aloitti työnteon vuonna 2010 silloisen Lönnbergin toimistolla, joka myöhemmin yhdistyi osaksi Granoa. Hän oli tällöin 15-vuotias ja teki töitä koulun ohella. Kokemusta on kertynyt paljon vuosien aikana ja hän on iloinen, että on oppinut uusia asioita sekä työmaailmasta että painoalasta.

15-vuotiaana kesätöiden tullessa ajankohtaiseksi Rasmus Happonen haki töitä avoimen haun kautta. Silloin hän aloitti työt Pihlajamäellä, Lönnbergin toimipisteessä. Yrityksen yhdistymisen jälkeen ei tarvinnut hypätä täysin uuteen, sillä vaikka työpaikka muuttui, työkaverit pysyivät osittain samoina. Nykyisin Rasmus työskentelee Granon Koivuhaan tehtaalla Vantaalla. Rasmuksen esihenkilönä toimii Premedian offset-linjan tuotantopäällikkö Nicklas Sjölund. Vaikka esihenkilö työskenteleekin Vaasan toimipisteellä, Rasmus on saanut häneen helposti etäyhteyden.

– Ei tarvitse täältä Vaasasta käsin murehtia, miten Rasmus pärjää, sillä hän osaa homman! Rasmukseen voi luottaa, kuvailee Nicklas.

Käytännönläheisyyttä ja ongelmanratkaisutaitoja

Kesätyö on sujunut painolevyjen parissa. Rasmus tulostaa levyjä kahdella levytulostimella ja vie ne painokoneelle. Rasmukselle on tärkeää, että työ on käytännönläheistä ja hän pääsee tekemään käsillään töitä. Lisäksi hän arvostaa sitä, että hän saa itse selvittää ongelmat.

– Mielestäni työ on tuottoisampaa, kun se on käytännönläheistä, Rasmus toteaa.

– Vaikka levytulostus kuulostaa monelle yksinkertaiselta, se vaatii tarkkaavaisuutta. Rasmus oppi hahmottamaan kokonaisuuksia, tietää montako levyä pitää tulla tiettyyn painotyöhön ja ymmärtää, miten osavärit levyissä toimivat. Levyt ovat isoja ja teräviä, joten tekijän pitää olla huolellinen, Nicklas kertoo painotuotannon työstä.

– Painolevyjen tulostajalla on iso rooli painoprosessissa. Ilman niitä ei painotyötä voida yksinkertaisesti toteuttaa, Nicklas tiivistää.

Laitteistossa on yhteensä kuusi asemaa. Jokaiselle painokoneelle on oma kärrynsä, jonne järjestelmä ohjaa automaattisesti sille kuuluvat painolevyt. Työntekijän tulee tarkistaa, että kone toimii moitteettomasti.

Rasmus on tyytyväinen omaan kehittymiseensä. Joskus eteen tulee tilanteita, joissa tarvitaan ongelmanratkaisutaitoja.

– Olen päässyt tekemään salapoliisityötä esimerkiksi silloin, kun levymäärät eivät vastaa sitä, mitä niiden pitäisi olla. Tarkistan tällöin, miksi asia on näin. Jos levytulostin takkuaa, aloitan selvitystyön.

– Ongelmanratkaisusta tulee myös hyvä mieli, Rasmus toteaa.

Granon Vantaan tehdas on hieno työpaikka

Suurin muutos Rasmukselle oli työpisteen vaihtuminen silloisesta Lönnbergin toimistosta Granon suureen tehtaaseen Vantaalla. Vantaan Koivuhaan tehtaan tilat ovat noin 15 000 neliön kokoiset. Tehtaaseen keskittyvät pakkaus- ja etikettituotanto, offset- ja digipainaminen, erittäin laaja viimeistely, suurkuvatuotanto, premedia, pakkaus- ja rakennesuunnittelu, logistiikka sekä show room.

– Iso tehdas vaatii opettelua! Rasmus kertoo hymyillen.

Rasmuksen mukaan arki tehtaalla on kulunut sujuvasti. Rutiinit ovat samanlaiset kuin vanhassa toimipisteessä, vaikka työpaikalla on enemmän kokoa. Tehtaassa on eri osastoja: esimerkiksi paino, premedia ja suurkuva ovat ominaan. Rasmus on päässyt tutustumaan muun muassa premediaan oman työpisteensä lisäksi.

– Plussaa ovat kaksi lounasravintolaa, jotka löytyvät tehtaalta! Hän naurahtaa.

Työkokemuksesta puhtia tulevaisuuteen

Rasmus opiskelee liiketaloutta ja työstää parhaillaan opinnäytetyötä Granolle. Ensin hän suorittaa Granolla kesätyönsä ja jatkaa sitten syksyllä työharjoittelijana. Häntä odottaa valmistuminen joulukuussa.

– Opinnäytetyöni aihe on ympäristövastuu. Aloitin opinnäytetyön lähettämällä kyselyn Granon henkilöstölle ja vastausten tuella kirjoitan työni loppuun, Rasmus kertoo opinnäytetyön prosessista.

Nicklaksen mielestä työkokemus nuorena on erittäin tärkeää tulevaisuuden kannalta. Hän arvostaa yritteliäisyyttä.

– Arvostan sitä, että nuori hakee kesätöihin ja sillä tavoin kehittää itseään. Se on minulle merkittävämpää kuin koulutodistus, Nicklas avaa.

Hyvä kesätyöpaikka jää mieleen

Perehdytyksen yhteydessä sekä myöhemmin työarjessa huolehditaan, että uusi työntekijä onnistuu tehtävissään. Aina saa myös pyytää apua.

Nicklas avaa perehdytysprosessia:

– Kerromme uudelle työntekijälle, miten arki Granolla pelaa ja esittelemme paikat ja työkaverit.

– Rasmus sai käyttökoulutuksen työvälineiden kohdalla ja häntä ei jätetty yksin. Toinen työntekijä katsoo vieressä ja auttaa, lisää Nicklas.

Rasmus kertoo, että Lönnberg ja myöhemmin Grano on ollut hyvä ensimmäinen työpaikka hänelle.

– Grano on hyvä työpaikka, sitä asiaa on turha kiistää! Täällä ei ole pelkkää painotuotantoa, joten Granolla on tarjota paljon eri vaihtoehtoja. Jos vähänkin kiinnostaa alana, kannattaa hakea! Esimerkiksi, jos etsit ensimmäistä kesätyöpaikkaa, on tämä hyvä vaihtoehto!

– Grano on monipuolinen ja mielenkiintoinen työpaikka. Kesätyöntekijä saa matalalla kynnyksellä maksimaalisen työkokemuksen, tiivistää Nicklas.

 

Tutustu Granoon työpaikkana! >>

 
Juttu on julkaistu alun perin 29.08.2022 ja sitä on päivitetty 8.11.2022.